Project Tag: contemporary

Space plan East London

Space Plan – East London

Working with a charity to rearrange their offices meant moving departments, eliminating a couple of offices and creating an open plan environment where some departments would now be working next to each other. Space is always at a premium in London and optimising the space to provide a suitable working environment together with sufficient meeting rooms to have team meetings in private.

The directors’ office was moved to make way for a more effective boardroom. 2 offices were taken away to create a more collaborative environment. The acoustics were addressed in the form of acoustic screens between workstations. Sound masking may be used in future in order to assist if the sound transfer is still an issue. Finance and Strategy were given their own small spaces as requested.

Gloss white kitchen design

SW London Kitchen Design

White gloss kitchens are what I try and avoid designing whenever possible. It’s been done too many times, it’s too clinical and is a bit too Howdens (no offense Howdens).

So I designed a white gloss kitchen…

Kitchen and Appliances

This client was lovely. Their one prerequisite was that they wanted to keep all the appliances. As a rule this isn’t an issue at all. In this instance, however, all the appliances are American and we all know American = massive.

American appliances work in America. In London, however, space is of a premium and we were working to the millimetre on this project in order to make everything fit. I do understand why they were kept. Gaggenau* and Viking are beautiful appliances and the kind of appliances that you fix rather than replace.

The space was previously finished entirely in a walnut veneer. Which is nice and expensive but also very dark. It doesn’t make an enclosed space feel open, at all. Add 4 walls to this and not much natural light and it creates an incredibly confined space to cook and entertain in.

The solution was to take out 2 walls, adding just over a metre onto the width, supported with an exposed steel, roof lights and structural glazing together with folding doors for additional light and a more open-plan feel.

Using a minimal white gloss kitchen made the space look even more light and reflect the surroundings which also complimented the (massive) stainless steel appliances. Painting the rear wall a dark blue (Farrow & Ball, Downpipe) made the wall the focal point and still kept the contemporary open plan feel.

Worktop:

The quartz worktop is ‘super white’ which has a very slight grey fleck which compliments the stainless steel of the appliances. 100mm upstands behind the sink and the island installed as 1 large single piece.

Extremely happy client = Happy designer.

*I know Gaggenau are German. This particular oven was the EB333 which is rather wide.

 

Contact me to discuss your kitchen

SW London Kitchen Design

SW London Kitchen Design

SW London Kitchen Design